Pampúchy

Suroviny:
300g hladkej múky
200g celozrnnej múky
270ml vody
50g oleja
50g hnedého trstinového cukru
1 vajce
1 vanilkový cukor
4 polievkové lyžice sušeného sójového mlieka
1 polievková lyžica rumu
2 kávové lyžičky droždia
štipka soli
olej
domáci černicový lekvár

Postup:
Do nádoby od pekárničky nasypeme droždie, pomiešané múky a ostatné suroviny. Zalejeme vodou a cesto vypracujeme na programe DOUGH. Trvanie programu 2 hodiny. Cesto vyváľame na hrúbku 1,5 cm. Pohárom vykrajujeme pampúchy, ktoré prikryté necháme ešte 10 minút podkysnúť.
Do stredu každého urobíme prstom jamku a vrchnou stranou vložíme do rozpáleného oleja.

Prikryté vypražíme a otočíme a smažíme už odkryté.

Hotové doplníme lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom.

Hopsajúci John

Suroviny:
konzerva fazule red kidney v slanom náleve
125g údeného tofu
1 zelená paprika
1 väčšia cibuľa
200g ryže
1 polievková lyžica oleja
štipka mletého zeleného korenia
čierne mleté korenie
soľ

Postup:
Tofu a papriku nakrájame na drobné kocky, cibuľu nasekáme. Vložíme do hrnca s olejom a chvíľu opekáme. Pridáme fazuľu aj s nálevom a prikryté podusíme cca 10 minút. Ryžu uvaríme a spolu s korením pridáme ku fazuli, osolíme. Varíme na miernom ohni, kým sa nám tekutina nevpije do ryže.


Lasagne

Suroviny:
9 plátkov cestovín lasagne (bez predvárania)
90g sójového granulátu
250ml pasírovaných paradajok (paradajková šťava)
oregano
provensálske korenie
3 strúčiky cesnaku
olivy
Bešamel:
4 polievkové lyžice hladkej múky
4 polievkové lyžice oleja
1liter prevarenej vody
1/2 kávovej lyžičky muškátového orieška
1 kávová lyžička soli

Postup:
Paradajkovú šťavu prevaríme, pridáme pretlačený cesnak, oregano a provensálske korenie podľa chuti, na kolieska nakrájané olivy a necháme povariť 10 minút. Do omáčky vsypeme sójový granulát a osolíme. Necháme chvíľu odstáť. Za ten čas si pripravíme bešamelovú omáčku.V hrnci rozohrejeme olej, pridáme múku a krátko smažíme. Zalejeme vriacou vodou za stáleho miešania, osolíme a pridáme muškátový oriešok. Varíme do zhustnutia.
Do pekáča naukladáme prvú vrstvu lasagní (3 plátky vedľa seba) na ne rozotrieme hotovú omáčku a polejeme bešamelom. Takto pokračujeme až do tretej vrstvy (čisté pláty bez omáčky), ktorú po vrchu zalejeme bešamelom a posypeme pažitkou. Pečieme vo vyhriatej rúre do zhnednutia.


Strúhaná zemiaková polievka

Suroviny:
3 stredné zemiaky
1 cesnačka (sójová cesnaková klobása)
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica hladkej múky
mleté čierne korenie
majorán
pažítka
olej
soľ

Postup:
Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, osmažíme ich na troške oleja a zasypeme múkou. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a všetko premiešame. Dolejeme prevarenú vodu cca 1 liter a varíme 20 minút. Pridáme majoránku a soľ podľa chuti a nakrájanú cesnačku. Krátko povaríme cca 5 minút. Hotovú polievku posypeme pažítkou.



Vajíčková nátierka

Suroviny:
3 natvrdo uvarené vajcia

50g rastlinného tuku Perla s vitamínmi
1 polievková lyžica plnotučnej horčice
cibuľa
mletá červená paprika
sušená pažítka
čierne korenie mleté
kurkuma
soľ


Postup:
Vajíčka nastrúhame (ako syr), pridáme Perlu, horčicu a na jemno nakrájanú cibuľu. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Všetko
poriadne premiešame. Podávame najlepšie s domácim chlebom.