Aljašská treska s bylinkami

Suroviny:
350g filiet z aljašskej tresky (Nowaco)
zmes korenia na ryby: cesnak, bazalka, tymián, cibuľa, petržlenová vňať
sekaná pažítka
olej
soľ
mletá červená paprika

Postup:
Rozmrazené filety z oboch strán okoreníme, osolíme, uložíme do vymasteného pekáča, vrch polejeme olejom, posypeme pažítkou, podlejeme cca 2dcl vody. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 10 minút. Hotové podávame s varenými zemiakmi.


Zemiakový šalát so sójovými plátkami

Suroviny:
500g v šupke uvarených zemiakov
400g hrášku s karotkou (sterilizovanej)
100g kyslých uhoriek
1 veľká cibuľa
150g sójovej tatárskej omáčky (napr. Sojaprodukt)
2 polievkové lyžice plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
1 kávová lyžička kurkumy

Postup:
Zemiaky nakrájame na kocky, pridáme hrášok s karotkou, nakrájanú cibuľu a kyslé uhorky, koreniny. Suroviny premiešame, pridáme sójovú tatársku omáčku, horčicu, 1dcl šťavy z nakladaných uhoriek a všetko dôkladne premiešame. Podávame ako prílohu napríklad k sójovým vyprážaným plátkom.


Šúľance s orechami

Suroviny:
250g v šupke uvarených zemiakov
150g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli
100g vlašských orechov
50g hnedého trstinového cukru
olej
černicový lekvár

Postup:
Zemiaky pretlačíme, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Podľa potreby dolejeme vodu. Cesto necháme odpočinúť cca 20 minút. Rozdelíme na štyri časti, vytvarujeme valček, z ktorého nožom odkrajujeme menšie kúsky. Šúľance varíme v osolenej vode po vyplávaní na povrch asi 5 minút. Hotové omastíme olejom (prípadne maslom), posypeme pomletými orechami a cukrom a dozdobíme lekvárom.