Vajíčková nátierka

Suroviny:
3 natvrdo uvarené vajcia

50g rastlinného tuku Perla s vitamínmi
1 polievková lyžica plnotučnej horčice
cibuľa
mletá červená paprika
sušená pažítka
čierne korenie mleté
kurkuma
soľ


Postup:
Vajíčka nastrúhame (ako syr), pridáme Perlu, horčicu a na jemno nakrájanú cibuľu. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Všetko
poriadne premiešame. Podávame najlepšie s domácim chlebom.


Aljašská treska s bylinkami

Suroviny:
350g filiet z aljašskej tresky (Nowaco)
zmes korenia na ryby: cesnak, bazalka, tymián, cibuľa, petržlenová vňať
sekaná pažítka
olej
soľ
mletá červená paprika

Postup:
Rozmrazené filety z oboch strán okoreníme, osolíme, uložíme do vymasteného pekáča, vrch polejeme olejom, posypeme pažítkou, podlejeme cca 2dcl vody. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 10 minút. Hotové podávame s varenými zemiakmi.


Zemiakový šalát so sójovými plátkami

Suroviny:
500g v šupke uvarených zemiakov
400g hrášku s karotkou (sterilizovanej)
100g kyslých uhoriek
1 veľká cibuľa
150g sójovej tatárskej omáčky (napr. Sojaprodukt)
2 polievkové lyžice plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
1 kávová lyžička kurkumy

Postup:
Zemiaky nakrájame na kocky, pridáme hrášok s karotkou, nakrájanú cibuľu a kyslé uhorky, koreniny. Suroviny premiešame, pridáme sójovú tatársku omáčku, horčicu, 1dcl šťavy z nakladaných uhoriek a všetko dôkladne premiešame. Podávame ako prílohu napríklad k sójovým vyprážaným plátkom.


Šúľance s orechami

Suroviny:
250g v šupke uvarených zemiakov
150g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli
100g vlašských orechov
50g hnedého trstinového cukru
olej
černicový lekvár

Postup:
Zemiaky pretlačíme, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Podľa potreby dolejeme vodu. Cesto necháme odpočinúť cca 20 minút. Rozdelíme na štyri časti, vytvarujeme valček, z ktorého nožom odkrajujeme menšie kúsky. Šúľance varíme v osolenej vode po vyplávaní na povrch asi 5 minút. Hotové omastíme olejom (prípadne maslom), posypeme pomletými orechami a cukrom a dozdobíme lekvárom.


Fazuľovo - cícerový guláš

Suroviny:
100g veľkej čiernej fazule
50g cíceru (použil som značku Lagris)
2 stredné cibule
3 strúčiky cesnaku
2 sójové párky (prípadne hydinové)
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak
1 zelená paprika
2 kávové lyžičky gulášového korenia
2 kávové lyžičky mletej červenej papriky
2 kávové lyžičky majoránky
2 kávové lyžičky cesnakovej soli
štipka mletého korenia
2 bobkové listy
olej

Postup:
Fazuľu a cícer (najlepšie na noc) namočíme na 12 hodín do vody. Nakrájanú cibuľu s cesnakom osmažíme na oleji, pridáme koreniny (okrem cesnakovej soli). Na pripravený základ vsypeme fazuľu s cícerom a dolejeme vodu, v ktorej boli strukoviny namočené. Varíme na miernom plameni asi 1 hodinu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu s petržlenom a paprikou a varíme ďalšiu 1/2 hodinu. Polievku osolíme cesnakovou soľou a pridáme do nej nakrájaný zemiak a sójové párky. Podľa potreby dolejeme vodu a varíme do zmäknutia ďalšiu hodinu. Hotový guláš podávame s domácim chlebom alebo posúchmi.


Peniažteky z ovsených vločiek

Suroviny:
300 g jemných ovsených vločiek (napr. EMCO)
200 g hladkej špaldovej múky (napr. Ekotrend Myjava)
1 prášok do pečiva
250 g Palmarín
250 g medu
1pol. lyžica citrónovej kôry

200 g mletého kokosu
50 g hrozienok
vlašské orechy (na ozdobenie)
1 pol. lyžicu masla na vymazanie plechu

Postup:
Ovsené vločky, múku a prášok do pečiva zmiešame, pridáme Palmarín, med, citrónovú kôru, kokos a hrozienka. Vypracujeme cesto, z cesta vytvarujeme valček s priemerom cca 4 cm a pokrájame ho na 1 cm plátky.
Z nich vytvarujeme peniažteky, poukladáme na vymastený plech a na každý položíme pol vlašského orecha. Pečieme 10 až 15 minút pri teplote 160°C.

Kakaový závin

Suroviny:
500g polohrubej múky
250ml vody
50g oleja
1 vajce
50g hnedého trstinového cukru
4 polievkové lyžice sójového sušeného mlieka

1 vanilkový cukor
2 kávové lyžičky instantného droždia
štipka soli
kakao, trstinový cukor a olej (na náplň)

Postup:
Do nádoby od pekárničky nasypeme droždie, pomiešané múky
a ostatné prísady (okrem vody a surovín na náplň). Prísady zalejeme vodou. Cesto vypracujeme na programe DOUGH (Panasonic SD-255). Trvanie programu 2 hodiny. Cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozváľame na plát hrubý asi 1/2 cm, posypeme kakaom, trstinovým cukrom a polejeme olejom. Pláty opatrne zvinieme a uložíme na papierom vyložený pekáč. Povrch potrieme olejom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre cca 30 minút.