Hrubozrnný domáci chlieb

Suroviny:

400g hladkej múky (napr. zn Organic)
400g hrubozrnnej pšeničnej múky (napr. zn Ravita)
1 a 1/2 kávovej lyžičky soli
1 polievková lyžica rasce
1 droždie (modrá lastovička zn Saf Instant)
500ml vlažnej vody
4 polievkové lyžice oleja
1 polievková lyžica trstinového cukru

Postup:
Múky, soľ, rascu, olej, cukor a droždie premiešame v miske a pridáme vlažnú vodu. Vypracujeme cesto. Necháme prikryté odpočívať na teplom mieste 2 hodiny (ja som ho prikryl utierkou a skryl pod perinu). Potom cesto rozdelíme na dve časti a vložíme do formy (ja som použil dva menšie hrnce). Prikryté necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Pred pečením povrch cesta potrieme vodou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180°C asi jednu hodinu. Po upečení chlebík potrieme opäť vodou a prikrytý dáme chladnúť. (Kto má rád chrumkavejšiu kôrku po 15tich minútach chlebík odokryje a nechá vychladnúť.)

Žiadne komentáre: